چین تا سال 2032 تنها 2 درصد از تراشه های پیشرفته را تولید خواهد کرد
• بر اساس گزارش انجمن صنعت نیمه هادی ایالات متحده (SIA) و گروه مشاوره بوستون (BCG)، ایالات متحده تا سال 2032 ظرفیت تولید نیمه هادی داخلی خود را سه برابر افزایش می دهد. در نتیجه، انتظار می رود ایالات متحده حجم بسیار بیشتری از تراشه های پیشرفته را در مقایسه با چین تولید کند.
• پیشبینی میشود تا سال 2032، ایالات متحده 28 درصد و چین تنها 2 درصد از تراشه های زیر 10 نانومتری را تولید کند.
افزایش صادرات تراشه چین، ریسک ظرفیت مازاد
• در حالی که صادرات نیمه هادی چین در حال افزایش است، موفقیت فعلی ممکن است آنقدر که در رسانه های دولتی به تصویر کشیده می شود مثبت نباشد. تحلیلگران صنعت بر این باورند که بخش تراشه چین ممکن است بیش از نیاز بازار تولید کند که منجر به ظرفیت مازاد می شود. در نتیجه در آینده نزدیک عرضه بیشتر از تقاضا خواهد بود. این عدم تعادل ممکن است منجر به رقابت قیمتی و اشباع بازار تراشهها، بهویژه از فناوریهای نسل بالغ و قدیمی شود.
• به گزارش دیجی تایمز آسیا، اداره کل گمرک چین گزارش هایی را منتشر کرده است که نشان می دهد هم واردات و هم صادرات نیمه هادی ها رشد قابل توجهی داشته است. تنها در ماه می، چین به ارزش 30 میلیارد دلار مدارهای مجتمع وارد کرده است. از ژانویه 2024، چین در مجموع 213 میلیارد واحد مدار مجتمع وارد کرده است. ارزش کل این واحدهای وارداتی 148 میلیارد دلار برآورد شده است. این نشان دهنده افزایش 14.9 درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته در ارزش تراشه های وارداتی به کشور است. برعکس، چین نیز 25.3 میلیارد مدارهای مجتمع صادر کرده است که ارزش آن 12 میلیارد دلار می باشد. از ژانویه، ارزش کل صادرات محصولات نیمه هادی چین به 62 میلیارد دلار رسیده است. این نشان دهنده افزایش 21.2 درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته از نظر ارزش صادرات نیمه هادی است. علاوه بر تراشهها، ارزش صادرات رایانهها و قطعات رایانهای چین نیز در این مدت 6.1 درصد نسبت به سال گذشته افزایش یافته است.
• رسانه های دولتی چین از این افزایش واردات و صادرات به عنوان یک پیروزی بزرگ برای بخش فناوری چین خبر می دهند. این امر به ویژه در مورد SMIC که در حال حاضر به دومین کارخانه فاندری خالص جهان{به لحاظ درآمد} تبدیل شده است، صادق است. با این حال، نگاه دقیقتر به SMIC برخی نگرانیها را برای آینده تراشههای چین نشان میدهد. آخرین گزارش درآمد SMIC رشد درآمد اما کاهش سود را نشان میدهد. منابع چینی این را به هزینههای بالاتر تحقیق و توسعه (R&D) نسبت میدهند که SMIC در فناوریهای جدید سرمایهگذاری میکند. در مقابل، بسیاری از رسانه های غیرچینی بر این باورند که کاهش سود ناشی از ظرفیت مازاد در بازار نیمه هادی ها است. این نشان می دهد در حالی که SMIC و بخش تراشه چین در حال گسترش هستند، ممکن است با چالش هایی مرتبط با سودآوری و پویایی بازار مواجه شوند.
• نگاهی به کشورهای همسایه چین، زمینه بیشتری را در مورد جایگاه اقتصادی بازار تراشه چین ایجاد می کند. صادرات تراشه کره جنوبی در ماه مه به 11.4 میلیارد دلار افزایش یافت که نشان دهنده افزایش 54.5 درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته است. این نشان دهنده رشد قوی در صنعت نیمه هادی کره جنوبی است. ایالات متحده، بزرگترین رقیب تجاری چین، در حال افزایش قابلیتهای تراشههای خود است و انتظار میرود تا سال 2032، 30 درصد از تراشههای پیشرفته(نسل لبه فناوری) دنیا را تولید کند. در مقابل، رشد بازار چین در بخش نیمه هادی ها در مقایسه با ارقام چشمگیر کره جنوبی و پیش بینی های آینده برای ایالات متحده، محدودتر است. اخیراً، چین تمرکز خود را به تولید تراشههای نسل فناوری قدیمی و بالغ تغییر داده است که میتواند به ظرفیت مازاد احتمالی کمک کند. به طور کلی، این مقایسه نشان می دهد که در حالی که چین یک بازیگر اصلی در صنعت نیمه هادی است، نرخ رشد و جهت گیری راهبردی آن با رقبای اصلی خود مانند کره جنوبی و ایالات متحده مطابقت ندارد.
• چین خود را قادر به رقابت در نسل لبه فناوری نمی بیند. زیرا در استفاده از تجهیزات تولیدی پیشرفته برای ساخت تراشه های نیمه هادی پیشرفته، عمدتاً به دلیل تحریم های ایالات متحده با مشکلاتی مواجه است. مدیر اجرایی خدمات ابری هواوی بر ضرورت به حداکثر رساندن اثربخشی فناوری ۷ نانومتری تاکید می کند. در حال حاضر، تولید تراشه چین به جای نسل فناوری پیشرفته مانند 7 نانومتر، بر فناوری های بالغ و قدیمی تمرکز دارد. در سه ماهه اول سال 2024، تولید چین از این تراشه های بالغ 40 درصد افزایش یافت. در حالی که چین از تولید این تراشههای بالغ و قدیمی سود میبرد، نگرانیهایی وجود دارد که تمرکز روی آنها میتواند منجر به ظرفیت مازاد شود. این به این دلیل است که صنایع جهانی به طور فزایندهای به فناوری پیشرفته نیاز دارند، که چین به دلیل موانع فناوری در تولید آن با چالش مواجه است.
• تحریم ها و تعرفه های اعمال شده توسط ایالات متحده به طور فزاینده ای توانایی چین برای صادرات نیمه هادی ها را به خطر می اندازد. دولت بایدن به طور مشخص تعرفه 50 درصدی را برای نیمه هادی های چینی اعلام کرده است و در حال بررسی تعرفه 25 درصدی اضافی برای GPUs و مادربردهای ساخت چین است. این می تواند به طور قابل توجهی به برندهای برجسته ای مانند Asus و MSI و همچنین به طور کلی صادرات چین آسیب بزند.
• اگر ایالات متحده به افزایش تحریم ها و تعرفه ها بر نیمه هادی های چینی و محصولات مرتبط ادامه دهد، تولیدکنندگان چینی نمی توانند حتی به تولید تراشه های بالغ و قدیمی برای سوددهی اعتماد کنند. در نتیجه، این وضعیت به طور بالقوه می تواند نگرانی در مورد ظرفیت مازاد در بازار نیمه هادی ها را از یک نگرانی تئوریک به واقعیتی سخت تبدیل کند.
طبق گزارش ها، توسعه نیمه هادی چین ممکن است در مواجه با چالش های زیر 3.5 نانومتر متوقف شده باشد.
• تشدید مداوم محدودیتهای ایالات متحده برای دسترسی چین به تراشههای پیشرفته و تجهیزات تولید می تواند تأثیر قابلتوجهی بر پیشرفت توسعه نیمه هادی چین داشته باشد. طبق گزارشی از لیبرتی تایمز، یکی از مدیران ارشد هواوی اذعان داشت که پیشرفت چین در این زمینه ممکن است متوقف شده باشد. این موضوع بسیاری را در صنعت شگفت زده کرده است، زیرا چین به طور مداوم به قابلیت های رشد نیمه هادی خود ابراز اطمینان کرده است.
• ژانگ پینگان، مدیر اجرایی خدمات ابری هواوی در 9 ژوئن، در جریان کنفرانس شبکه محاسباتی موبایل در سوژو، چین، ابراز نگرانی کرد که چین به دلیل تحریمهای ایالات متحده قادر به خرید تجهیزات تراشه 3.5 نانومتری نیست.
• طبق گزارشی از Business Korea ساخت نیمه هادی های 3.5 نانومتری به ماشین های EUV نیاز دارد. با این حال، برای هواوی بسیار سخت است که این فناوری را به تنهایی ایجاد کند، زیرا ایالات متحده و هلند پتنت های زیادی روی آن دارند.
• طبق گزارشی از رسانه چینی “فینیکس نیو مدیا”، ژانگ پینگان اذعان کرده بود که در حال حاضر صنعت نیمه هادی چین نمی تواند به طور مستقیم با کشورهای توسعه یافته در نسل های فناوری پیشرفته مانند 3 و 5 نانومتر رقابت کند. این یک واقعیت غیرقابل انکار است، اما به این معنا نیست که صنعت نیمه هادی چین چشم اندازی برای توسعه ندارد. علاوه بر این، ژانگ معتقد بود که صنعت نیمه هادی چین باید بر روی نسل فناوری بالغ متمرکز شود تا محصولات بهتر و قابل اعتمادتری تولید کند که نیازهای بازار و کاربران را برآورده کند.
• برخی از شرکت های چینی در تلاش هستند تا راه حل هایی برای غلبه بر این محدودیت ها بیابند. برای مثال، ChangXin Memory Technologies، سازنده چینی DRAM ، در حال آماده شدن برای تولید انبوه DRAM 18.5 نانومتری است. این اقدام با هدف اجتناب از تحریم های ایالات متحده است که به طور خاص تجهیزات تولید DRAM را برای تراشه های کوچکتر از 18 نانومتر هدف قرار می دهد.
ایالات متحده محدودیت های بیشتری را برای دسترسی چین به تراشه های هوش مصنوعی تعیین می کند.
• اقدامات جدید، توانایی چین را برای استفاده از معماری تراشه های پیشرفته موسوم به دروازه همه جانبه(Gate All-Around) را محدود می کند.
• GAA نوعی معماری ترانزیستوری است که به بهبود عملکرد تراشه و کاهش مصرف انرژی کمک می کند.
• ایالات متحده محدودیت های تجاری سخت تری را برای جلوگیری از دسترسی چین به تراشه های هوش مصنوعی پیشرفته، به ویژه تراشه هایی که توسط شرکت های پیشرو مانند انویدیا طراحی شده اند، اعمال می کند.
• این قانون پیشنهادی، با هدف محدود کردن دسترسی چین به فناوریهای خاص، هنوز در دست بررسی است و نهایی نشده است. کارشناسان صنعت از نسخه اولیه این قانون به دلیل گسترده بودن بیش از حد انتقاد کردند.
• شرکت های نیمه هادی پیشرو از جمله انویدیا، اینتل، و AMD، همراه با TSMC و سامسونگ، قصد دارند تولید انبوه تراشه هایی با طراحی GAA را در سال آینده آغاز کنند.
• قبلاً محدودیت های شدیدتر در صادرات نیمه هادی های پیشرفته به چین موقعیت سازندگان تراشه را در بازار چین با چالش مواجه کرده است.
شرکت صنعت ملی سیلیکان مستقر در چین ظرفیت تولید ویفر را دو برابر می کند
• شرکت صنعت ملی سیلیکان(National Silicon Industry)، که بیشترین سهم بازار ویفر را در چین دارد، قصد دارد ظرفیت ویفرهای تولیدی خود را دو برابر کند. این تصمیم بخشی از راهبرد گسترده تر چین برای افزایش خودکفایی در بخش نیمه هادی، کاهش اتکا به تامین کنندگان خارجی و تقویت اکوسیستم نیمه هادی خود است.
• صنعت ملی سیلیکان قصد دارد 13.2 میلیارد یوان (تقریباً 1.82 میلیارد دلار آمریکا) سرمایه گذاری کند تا ظرفیت تولید ویفرهای سیلیکانی 300 میلی متری را دو برابر کند. پس از تکمیل، ظرفیت ماهانه این شرکت برای ویفرهای 300 میلی متری از 600000 ویفر فعلی به 1.2 میلیون ویفر افزایش می یابد.
• سرمایه گذاری مرحله سوم شامل سایت های Taiyuan و شانگهای است.
1- سایت Taiyuan
کل سرمایه گذاری: تقریباً 9.1 میلیارد یوان.
ظرفیت اپیتاکسی(Epitaxy Capacity): توانایی تولید 600000 ویفر اپیتاکسیال در ماه.
ظرفیت برش، آسیاب و پولیش: این مرکز می تواند 200000 ویفر در ماه را برای این فرآیندها انجام دهد.
2. سایت شانگهای: کل سرمایه گذاری: تقریبا 4.1 میلیارد یوان. ظرفیت برش، آسیاب و پولیش: این مرکز می تواند ماهانه 400000 ویفر را برای این فرآیندها انجام دهد.
• این سرمایه گذاری با هدف همسویی با راهبرد توسعه نیمه هادی چین، پیشبرد اهداف راهبردی بلندمدت، بهینه سازی پرتفوی، افزایش رقابت پذیری و سرمایه گذاری در فرصت ها برای گسترش سهم بازار چین انجام می شود.
• طبق گزارش Chinastarmarket، تا پایان سال 2023، صنعت ملی سیلیکان به ظرفیت تولید ماهانه 450000 ویفر 300 میلیمتری دست یافته است و به تولید کامل پروژه فاز اول خود رسید. انتظار میرود این شرکت پروژه فاز دوم خود را تکمیل کند و تا پایان سال ۲۰۲۴ به ظرفیت تولید ماهانه ۶۰۰ هزار ویفر ۳۰۰ میلیمتری دست یابد.
• بر اساس گزارش سالانه صنعت ملی سیلیکان، فروش آن از 3.6 میلیارد یوان در سال 2022 به 3.19 میلیارد یوان در سال 2023 کاهش یافت. سود قابل انتساب به سهامداران با 42.61 درصد کاهش به 1.8 میلیارد یوان برای مدت مشابه رسید. به طور کلی، شرکت در این دوره کاهش قابل توجهی در فروش و سود داشته است که نشان دهنده چالش های مالی یا رکود در عملکرد تجاری آن است.
صنعت نیمه هادی هند تا سال 2027 با کمبود بیش از 250 هزار نیروی کار متخصص مواجه خواهد شد.
• بر اساس گزارش TeamLease Degree Apprenticeship، انتظار می رود صنعت نیمه هادی هند تا سال 2027 با کمبود 250000 تا 300000 متخصص در بخش های مختلف از جمله تحقیق و توسعه، تولید، طراحی و بسته بندی پیشرفته مواجه شود.
• پیش بینی می شود بازار صنعت نیمه هادی در هند تا سال 2030 به 100 میلیارد دلار برسد.
• شرکت ها و دولت برای معرفی برنامه درسی لازم در دانشکده های مختلف با یکدیگر همکاری می کنند.
• سال گذشته، دولت هند اعلام کرد که بیش از 300 کالج برجسته شروع به ارائه دوره های تخصصی نیمه هادی خواهند کرد.
• به گفته سامیت کومار، که مدیر ارشد بازرگانی در TeamLease Degree Apprenticeship تعداد دوره های کارآموزی موجود در صنعت الکترونیک هند بیش از 12 برابر افزایش یافته است؛ به طوری که تعداد دوره های کارآموزی از 7517 در دوره 20-2019 به 91948 در دوره 2023-24 افزایش یافته است.
صندوق سرمایه گذاری آرامکوی عربستان سعودی Prosperity7 ،چهارصد میلیون دلار در استارتاپ چینی هوش مصنوعی Zhipu AI سرمایه گذاری کرده است.
Zhipu AI به لحاظ تعداد کارکنان، بزرگترین استارتاپ هوش مصنوعی مولد چینی است.
https://www.agbi.com/ai/2024/05/chinas-openai-rival-backed-by-saudi-fund/
عربستان سعودی راهبرد جدیدی را برای تبدیل شدن به هاب طراحی نیمه هادی ها اتخاذ کرده است که نشان دهنده عزم این کشور برای ایفای نقش برجسته در صنعت نیمه هادی جهانی است. برای این منظور نهادی جدیدی به نام National Semiconductor Hub را تأسیس کرده است. این ابتکار در جهت تنوع بخشیدن به اقتصاد و کاهش اتکای آنها به نفت است. ابتکار جدید که توسط یک صندوق سرمایه گذاری ریسک پذیر برای فناوری عمیق با سرمایه گذاری بیش از 266 میلیون دلار پشتیبانی می شود. هدف این مرکز جذب حداقل 50 شرکت فبلس تا سال 2030 در این کشور است. همچنین این مرکز به دنبال جذب بیش از 25 متخصص برتر در زمینه نیمه هادی ها ار طریق برنامه اقامت ویژه است و قصد دارد تا سال 2030 بیش از 5000 هزار مهندس را در زمینه طراحی نیمه هادی ها آموزش دهد. بنابراین آنها هم بر جذب متخصصان با تجربه و هم بر توسعه استعدادهای محلی در صنعت نیمه هادی تمرکز می کنند. شرکتAlat که در ماه فوریه تأسیس شده است به عنوان هسته اصلی مسئول هدایت و پشتیبانی از صنعت تولید نیمه هادی در عربستان سعودی است.
شرکت Alat در 1 فوریه 2024 به طور رسمی توسط محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی تأسیس شد. این یکی از چندین شرکتی است که توسط صندوق سرمایه گذاری عمومی عربستان برای کمک به تنوع بخشیدن به اقتصاد راه اندازی شده است. Alat در 7 حوزه اصلی متمرکز خواهد بود: نیمه هادی ها، صنایع پیشرفته، لوازم هوشمند، سلامت هوشمند، دستگاه های هوشمند، ساختمان های هوشمند و زیرساخت های نسل بعدی.
راس جاتو(Ross Jatou)، رئیس نیمه هادی Alat ، گفت: “ما با حمایت هاب ملی نیمه هادی، شهر علم و فناوری ملک عبدالعزیز و دانشگاه علم و فناوری ملک عبدالله، این امر را به واقعیت تبدیل خواهیم کرد. در حالی که ساخت سیلیکون ولی چندین دهه طول کشید، همکاری ما از طریق مرکز ملی نیمه هادی این روند را تسریع خواهد کرد.”
مرکز ملی توانمندی نیمه هادی ها(National Capability Center for Semiconductors)، با مساحت بیش از 3600 متر مربع در شهر علم و فناوری ملک عبدالعزیز و دانشگاه علم و فناوری ملک عبدالله، با هدف ایجاد یک شبکه تحقیقاتی برای دانشگاه ها و بخش های دولتی و خصوصی، داخلی و بین المللی راه اندازی شده است. این شبکه بر تحقیقات تخصصی در طراحی تراشه با هدف دستیابی به اهداف تحقیق، توسعه و نوآوری کشور تمرکز خواهد کرد.
https://www.mitsloanme.com/article/saudi-arabia-boosts-chip-ambitions-launches-semiconductor-hub/
شرکتهای چینی طراح تراشه های هوش مصنوعی، پیچیدگی طراحی تراشه های خود را به منظور برآورده کردن الزامات TSMC کاهش میدهند.
• به گفته افراد آگاه از این موضوع، برخی از شرکتهای چینی که تراشه های هوش مصنوعی را طراحی می کنند، در حال طراحی پردازندههای کمتوانتر برای حفظ دسترسی به تولیدات TSMC در مواجهه با تحریمهای آمریکا هستند.
• دولت ایالات متحده برخی کنترل های صادراتی را برای جلوگیری از پیشرفت ارتش چین در هوش مصنوعی و ابررایانه ها اعمال کرده است. این کنترل ها پردازنده های پیشرفته شرکت هایی مانند انویدیا و تجهیزات مورد استفاده برای تولید تراشه را هدف قرار می دهند. در نتیجه، TSMC و سایر تولیدکنندگان تراشه در خارج از ایالات متحده که به ابزارهای ساخت تراشه ایالات متحده متکی هستند، از پذیرش سفارش برای تولید این پردازندههای پیشرفته برای چین منع میشوند.
• آخرین کنترلهای صادراتی ایالات متحده که در ماه اکتبر اجرا شد، محدودیتهای قابل توجهی را در توانایی چین برای تولید تراشههای پیشرفته نشان داده است. این کنترلها نشان دادهاند که شرکتهای چینی طراحی تراشههای هوش مصنوعی به شدت به TSMC برای تولید تراشههای پیشرفته خود متکی هستند.
• در اواخر سال 2023، دو شرکت برجسته چینی MetaX و Enflame، نسخههای سادهشدهای از طرحهای تراشههای خود را برای رعایت محدودیتهای ایالات متحده به TSMC ارسال کردند. این شرکت ها قبلا تراشه های خود را به عنوان همتراز با پردازنده های گرافیکی انویدیا معرفی کرده بودند. با این حال، به دلیل کنترل صادرات ایالات متحده، آنها مجبور شدند پیچیدگی طرح های خود را کاهش دهند تا به تولید تراشه های خود توسط TSMC ادامه دهند.
• MetaX در سال 2020 توسط مدیران سابق Advanced Micro Devices تاسیس شد.
• Enflame، یک شرکت مستقر در شانگهای که در سال 2018 تاسیس شد. این شرکت توسط شرکت بزرگ فناوری Tencent پشتیبانی می شود و سال گذشته 2.7 میلیارد دلار سرمایه جذب کرد.
• MetaX و Enflame هر دو به دلیل پتانسیلی که در بخش های حیاتی دارند، توسط مقامات چینی به عنوان “غول های کوچک” شناخته می شوند و توسط دولت حمایت می شود.
• ماه گذشته، MetaX بودجه دولتی برای توسعه یک تراشه هوش مصنوعی سطح بالا دریافت کرد. MetaX همچنین دارای پروژه های مختلف تحقیق و توسعه و تولید در سراسر چین است. از سوی دیگر، Enflame تراشه های خود را به شرکت های دولتی می فروشد و با چندین دولت محلی در پروژه های مختلف همکاری کرده است.
• به گفته جنسن هوانگ، مدیرعامل انویدیا، علاوه بر شرکت بزرگ فناوری هواوی، حدود 50 استارت آپ تراشه هوش مصنوعی در چین وجود دارد که به دنبال رقابت با انویدیا هستند.
• برخی از شرکتهای چینی تراشههای هوش مصنوعی با محدودیتهای صادراتی مستقیم ایالات متحده مواجه هستند که مانع از استفاده آنها از تأسیسات تولیدی خارج از چین میشود. این امر تولید تراشه را برای آنها سخت می کند؛ این مسائل می تواند منجر به تقویت هواوی شود.