سنگاپور، کشور کوچک و توسعهیافته جنوب شرق آسیا با جمعیتی کمتر از شش میلیون نفرکه به دلیل موفقیت خود در جذب سرمایهگذاریهای بزرگ برای تولید ریزتراشه در دنیای فناوری به سرخط خبرها راه یافته است. علیرغم نداشتن بودجهای بزرگ مانند ابرقدرتهایی چون ایالات متحده، ژاپن یا آلمان، سنگاپور توانسته است در رقابت برای تبدیل شدن به یکی از مراکز تولید ریزتراشه موفق عمل کند. در اواسط سپتامبرسال 2023، GlobalFoundries، سومین تولیدکننده قراردادی ریزتراشهها در جهان، کارخانه جدید خود به مساحت ۲۳,۰۰۰ متر مربع را در سنگاپور افتتاح کرد. این اقدام به نوعی غافلگیرکننده بود، زیرا بسیاری از اقتصادهای بزرگ به منظور جذب تولید داخلی ریزتراشه، یارانهها و مشوقهای قابل توجهی ارائه میکردند. با این حال، به جای انتخاب کشورهایی مانند ایالات متحده، ژاپن یا تایوان که برای کارخانههای پیشرفته ریزتراشههای خود در سطح جهان شناخته شدهاند، GlobalFoundries سنگاپور را به عنوان خانه جدید خود انتخاب کرد.
صنعت الکترونیک سنگاپور، صنعتی در حال رشد و پویا است که در سال ۲۰۲۰ بیش از ۱۳۱ میلیارد دلار سنگاپور تولید داشته است، که تقریباً ۸.۴ درصد از تولید ناخالص داخلی سنگاپور را تشکیل میدهد. این بخش شامل شرکتهایی است که در زمینههای کلیدی مانند نیمههادیها، الکترونیک مصرفی و فناوری اطلاعات فعالیت میکنند.
یکی از دلایل اصلی موفقیت سنگاپور در جذب سرمایهگذاریها برای صنعت ریزتراشه، استراتژی استوار تولید این کشور است. علاوه بر این، دولت سنگاپور در ایجاد محیط کسبوکار مطلوب برای تولیدکنندگان ریزتراشه پیشتاز بوده است. این کشور برنامهها و ابتکارات مختلفی را برای حمایت از تحقیق، توسعه و نوآوری در صنعت فراهم آورده است که توانسته این کشور را به مقصد جذابی برای تولیدکنندگان ریزتراشه که قصد گسترش تولیدات خود را دارند، تبدیل نماید. این کشور انواع مشوقها مانند معافیتهای مالیاتی و کمکهای مالی را برای جذب سرمایهگذاریهای خارجی در بخش فناوری ارائه میدهد. این حمایتها فراتر از کمکهای مالی است، زیرا سنگاپور همچنین در موضوعات کسب ویزا و مقررات کسبوکار تسهیلاتی ارائه میدهد که به طور قابل توجهی بازدهی پروژهها برای شرکتهای فعال در حوزه ریزتراشه را بهبود میبخشد. در واقع میتوان گفت سنگاپور دارای دولتی پایدار، محیط کسبوکار دوستانه و زیرساختهای جامع مورد نیاز برای تولید نیمههادی، همراه با حفاظت قوی از حقوق مالکیت فکری و سیستم آموزشی در سطح جهانی است. کمبود جهانی ریزتراشهها به علت همهگیری کرونا، از جهاتی برای صنعت میکروالکترونیک سنگاپور جنبههای مثبتی داشت زیرا سنگاپور به مقصد شرکتهای بینالمللی نیمههادی تبدیل شد که تلاشهای خود را برای افزایش تولید در این کشور دنبال نمایند. سرمایهگذاریهایی که غولهای صنعت میکروالکترونیک در سنگاپور انجام خواهند داد عبارتاند از:
- شرکت نیمههادی آمریکایی GlobalFoundriesسرمایهگذاری با بودجهای ۴ میلیارد دلاری را برای افزایش ظرفیت تولید خود اعلام کرده است. انتظار میرود این تاسیسات در سال ۲۰۲۴ به ظرفیت کامل برسد و آماده ایجاد ۱۰۰۰ شغل جدید باشد.
- شرکت تراشهسازی آلمانی Infineon، سرمایهگذاری با بودجهای ۲۷ میلیون دلار سنگاپوری(19.85 میلیون دلار آمریکا) را در طی سه سال را اعلام نموده است تا سنگاپور را به مرکز نوآوری جهانی هوش مصنوعی خود تبدیل کند.
- شرکت تراشهسازی آلمانی Siltronic، سرمایهگذاری دو میلیارد یورویی را تا پایان سال ۲۰۲۴ برای یک تاسیسات جدید تولید ویفر اعلام کرده است که انتظار میرود حدود ۶۰۰ شغل جدید در سنگاپور ایجاد کند.
- شرکت تولیدکننده ویفر فرانسوی Soitec اعلام کرده است که ۴۰۰ میلیون یورو را به منظور دو برابر کردن اندازه کارخانه خود در پاسیرریس[1] سرمایهگذاری خواهد نمود و برنامه دارد که تعداد کارکنان خود را به بیش از 600 نفر در سنگاپور برساند
- شرکت تایوانی نیمههادی میکروالکترونیک یونایتد اعلام کرده است که ۵ میلیارد دلار را در کارخانهای جدید در سنگاپور سرمایهگذاری خواهد کرد که انتظار میرود تولید در این مرکز در اواخر سال ۲۰۲۴ آغاز شود.
از مزیتهای بسیار مهم دیگر سنگاپور مردم آن کشور هستند. این کشور به شدت در آموزش و توسعه نیروی کار سرمایهگذاری کرده است که این امر منجر به داشتن نیروی کاری آموزشدیده و با مهارت بالا شده است که در صنعتی که دقت و تخصص را میطلبد، حیاتی است. این کشور همچنین دارای یک اکوسیستم نیمههادی بالغ است که شامل صنایع پشتیبان، مؤسسات تحقیقاتی و زیرساختها است که همه اینها محیط مطلوبی را برای تولیدکنندگان نیمههادی فراهم میکند.
به دلیل این استراتژیها و حمایت پیوسته، سنگاپور توانسته است میلیاردها دلار درسرمایهگذاریهای ثابت، بهویژه در بخشهای الکترونیک و نیمههادی جذب کند. این کشور برای دههها به توسعه بخش تولیدی خود پایبند بوده و این موضوع در صنعتهای فناوری محور نتیجه داده است. بر اساس گزارش هیئت توسعه اقتصادی این کشور، نهاد دولتی که بر افزایش جذابیت جهانی سنگاپور برای کسبوکار تمرکز دارد، بخش تولیدی حدود 7 درصد از تولید ناخالص داخلی سنگاپور را تشکیل میدهد و این کشور بین سالهای ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۵ متعهد به پشتیبانی از تحقیق و توسعه و نوآوری با ۱۸ میلیارد دلار سرمایهگذاری شده است. سنگاپور در سالهای ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ به ترتیب ۸.۶ میلیارد و ۱۶.۴ میلیارد دلار سرمایهگذاری ثابت جذب کرده است که پیشران جذب بخش قابل توجهی از این سرمایهگذاریها، صنایع الکترونیک و نیمههادیهای این کشور بوده است.
[1] Pasir Ris