دولت بریتانیا از راهبرد ملی نیمههادی خود در ماه مه سال 2023 رونمایی کرده است که هدف از این راهبرد تقویت نقاط قوت و توانمندیهای صنعت نیمههادی این کشور با تمرکز بر بخشهای طراحی، مالکیت فکری، تحقیق و توسعه و نیمههادیهای ترکیبی اعلام شده است. برای حمایت از این راهبرد ملی، دولت قصد دارد تا سقف ۲۰۰ میلیون پوند در طی سالهای ۲۰۲۳ تا ۲۰۲۵ سرمایهگذاری انجام دهد تا دسترسی صنعت این کشور به زیرساختها بهبود یابد، منابع لازم برای رشد شرکتهای نیمههادی داخلی بریتانیا تأمین شود، همکاری با بنگاههای صنعتی به منظور تسریع تحقیقات، نوآوری و تجاریسازی فناوریهای نیمههادی تقویت و انتقال محصولات توسعهیافته از آزمایشگاه به بازار تسهیل شود. همچنین با توجه به نگاه راهبردی دولت به این صنعت، بریتانیا قصد دارد در یک دههی آینده میزان سرمایهگذاری خود را تا 1 میلیارد پوند افزایش دهد تا بتواند به سه هدف کلیدی خود یعنی افزایش تابآوری زنجیره تأمین صنعت نیمههادی داخلی نسبت به اختلالها، سرعت بخشیدن به رشد صنعت داخلی و محافظت از بخش فناوری این کشور در برابر مخاطرات امنیت ملی دست پیدا کند. از دیدگاه دولتمردان بریتانیا پیشبرد این راهبردها برای دستیابی به فناوریهای آینده نیمههادی مانند هوش مصنوعی و کامپیوترهای کوانتومی و همچنین دستاوردهایی مانند رشد اقتصادی، ایجاد اشتغال، نوآوری و نفوذ بینالمللی ضروری است.
همانطور که بیان شد، اعتبار در نظر گرفته شده برای راهبرد ملی بریتانیا در مجموع به یک میلیارد پوند در طول 10 سال میرسد و این مبلغ بسیار کمتر از اعتباراتی است که اتحادیه اروپا (37 میلیارد پوند) و ایالات متحده (42.5میلیارد پوند) برای توسعه صنعت نیمههادی و در بازهی زمانی بسیار کمتردر نظر گرفتهاند. علت این امر هدفگذاری متفاوت بریتانیا است که بهجای اینکه به دنبال تبدیل این کشور به پایگاهی برای ساخت تراشههای سیلیکانی پرهزینه و پیشرفته باشد، به دنبال تقویت نقاط قوت موجود و افزایش سهم بازار بریتانیا در فناوریهای جدید و در حال ظهور تراشهها است. اگرچه بایستی ذکر شود که با توجه به رویکرد بریتانیا، وابستگی شدید این کشور به تایوان برای تولید تراشههای پیشرفته باقی خواهد ماند.
اهداف اصلی راهبرد ملی نیمههادی بریتانیا و برنامهریزیهای صورت گرفته برای دستیابی به آنها عبارتند از:
- رشد بخش داخلی
راهبرد ملی بریتانیا بر حمایت از تحقیق و توسعه در شرکتهای نوپا[1] و زایشی[2] دانشگاهی در بخش نیمههادی تأکید دارد که هدف از آن شناسایی حوزههای کلیدی برای تامین مالی همانند تولید نوآورانه و فناوریهای نوظهور است. همچنین ابتکاری در نظر گرفته شده است که هدف آن بهبود بخشیدن به زیرساختهای تحقیقاتی در بریتانیا و ایجاد یک شتابدهنده به منظور کمکرسانی به شرکتهای نوپا در حوزهی نیمههادیها است. در بخش مهارتها، راهبرد بریتانیا هدفگذاری کرده است تا با همکاری دانشگاهها و صنعت، متخصصان نیمههادی را آموزش دهد و بریتانیا را محیطی جذاب برای استعدادهای بینالمللی کند. این رویکرد شامل ایجاد مراکز جدید برای آموزش دکتری و برنامههای آموزشی صنعتمحور است. همنچنین کارگروه مشاورهای نیمههادی بریتانیا[3]با حضور بزرگان صنعت، دولت، و دانشگاهی ایجاد خواهد شد تا بر راهبرد ملی این کشور نظارت کند. این کارگروه نقش حیاتی در هدایت و نظارت بر پیشرفت راهبرد ملی نیمههادیهای بریتانیا ایفا خواهد کرد و به دنبال آن است که با تحلیل دقیق نیازها و چالشهای صنعت نیمههادی در بریتانیا، راهبردها و برنامههای موثری را برای رفع این نیازها و چالشها پیشنهاد کند. از طریق این تلاشها، کارگروه مذکور به دنبال ایجاد اکوسیستمی پویا و پایدار برای نوآوری و رشد در بخش نیمههادی است که علاوه بر تقویت زیرساختهای تحقیقاتی و تولیدی، به افزایش جذب استعدادهای برتر و توسعه مهارتهای مورد نیاز برای آینده این صنعت کمک کند. همچنین این کارگروه با هدف اطمینان از پاسخگویی و شفافیت در اجرای راهبرد ملی بریتانیا، به ارزیابی پیشرفتها پرداخته و معیارهای موفقیت را تعیین میکند. این امر شامل ارزیابی تاثیر سرمایهگذاریهای انجام شده در زمینههای کلیدی مانند تحقیق و توسعه، زیرساخت و توسعه استعداد، و اطمینان از اینکه منابع به طور موثر برای دستیابی به بیشترین تاثیر ممکن به کار گرفته شوند، می باشد.
- کاهش خطرات اختلال در زنجیره تامین نیمههادی
دولت بریتانیا خطرات ناشی از اختلالات زنجیره تامین نیمههادی برای صنعت و امنیت ملی را جدی تلقی میکند. راهبرد ملی بریتانیا اقداماتی را برای پاسخگویی به این مسئله همانند راهنمایی شرکتها برای آمادهسازی در برابر شوکهای آتی زنجیره تامین پیشنهاد کرده است. علاوه بر این، همکاریهای بینالمللی با شرکای مورد اعتماد به عنوان راهکاری قابل قبول برای تقویت انعطافپذیری زنجیره تامین در نظر گرفته شده است. این رویکرد نه تنها به کاهش وابستگی بریتانیا به منابع خارجی کمک میکند بلکه با افزایش توانمندیهای تولیدی داخلی و تقویت همکاریهای بینالمللی، به ایجاد یک زنجیره تامین پایدارتر و مقاومتر کمک خواهد کرد.
- حفاظت از امنیت ملی بریتانیا
راهبرد ملی نیمههادی بریتانیا دو نگرانی امنیت ملی را در نظر دارد. اولین نگرانی، مخاطره دسترسی افراد و نهادهای غیرمجاز به فناوریهای حساس و سواستفاده از آنها و دومین نگرانی، تهدیدات امنیت سایبری در سختافزار نیمههادیها است. بدین منظور راهبرد بریتانیا توصیههایی را در مورد حوزههای فناوریهای حساس ارائه میکند و گسترش کنترلهای صادراتی را در نظر گرفته است. همچنین، برای مقابله با چالشهای امنیت سایبری، راهکار استفاده از نقطه قوت خود در صنعت نیمههادی یعنی استفاده از تخصص طراحی سختافزار و مالکیت فکری برای بهبود امنیت مبتنی بر سختافزار و مشارکت در شراکتهای بینالمللی را در نظر گرفته است. این اقدامات که با هدف ایجاد یک محیط امنتر برای توسعه و استفاده از فناوریهای نیمههادی در بریتانیا انجام میشود، تاکید بر اهمیت امنیت در تمام جنبههای فناوری نیمههادیها و نیاز به یک دیدگاه جامع برای مقابله با چالشهای امنیتی مدرن را نشان میدهد.
نهایتا میتوان گفت که برنامه ملی نیمههادی بریتانیا را میتوان به عنوان شروعی جدید برای توسعه صنعت میکروالکترونیک این کشور در نظر گرفت که به دنبال توسعه ظرفیت بریتانیا در این حوزه است. از دید کارشناسان بریتانیایی نتیجهبخش بودن این راهبرد زمانی ممکن است که دولت این کشور به سرعت برنامههای خود را پیگیری کند و از دانش، تخصص و ظرفیتهایی که صنعت داخلی این کشور دارد حداکثر بهره را ببرد. این راهبرد فرصتهایی را برای دانشگاهها، شرکتهای زایشی، شرکتهای نوپا و خوشههایی مانند هاب نیمههادی مرکب ولز جنوبی[4]ایجاد کرده که شامل تامین مالی دولتی برای فناوریهای نوظهور و آموزش دانشگاهی است. با این حال، شرکتهای بزرگتر و مستقر انتظار دارند که حمایت بیشتری در زمینههایی مانند معافیت مالیاتی برای تحقیق و توسعه و کمک به صادرات دریافت کنند و این گونه فکر میکنند که آن طور که باید به آنها توجه نشده است. در این مرحله خیلی زود است که بتوان به صراحت از تاثیرات برنامه راهبردی بریتانیا بر بخش نیمههادی این کشور صحبت کرد. به زعم کارشناسان این کشور، نشانههای اولیه این برنامه مثبت بوده است و نحوه تخصیص بودجه در نظر گرفته شده، همکاری موثر بین دولت، صنعت و دانشگاه و چگونگی اجرای موثر اجزای مختلف این برنامه ملی، کلید موفقیت آن در آینده خواهد بود.
[1] startup
[2] spinout
[3] UK Semiconductor Advisory Panel