یک روز عادی را در نظر بگیرید. با زنگ تلفن هوشمندتان که از تعداد زیادی ریزتراشه(حدود 170 عدد) تشکیل شده است از خواب بیدار میشوید. چای خود را که توسط یک چای ساز برقی آماده شده میل میکنید. این چای ساز نیز در داخل خود تعدادی ریزتراشه دارد. برای رفتن به محل کار سوار خودرو میشوید که بین 1000 تا 3500 قطعه نیمههادی در آن استفاده شده است. در محل کار از لپ تاپ خودتان برای انجام امور مختلف استفاده میکنید که شامل ریزتراشههای متفاوت و پرکاربردی میباشد. هنگامی که در طول روز بارها از سیستمهای هوشند بانکی استفاده میکنید، این وجود ریزتراشه است که چنین تسهیلاتی را فراهم کرده است. همچنین بهرهگیری از موتورهای جست و جو با سرعت بالا و استفاده از مدلهای مختلف هوش مصنوعی نیز فرصتی است که ریزتراشههای پیشرفته برای انسان ایجاد کردهاند. بنابراین اگر دقیقتر به اطراف خود نگاه کنیم، متوجه این نکته خواهیم شد که بخش بزرگی از رفاه کنونی جوامع مدرن را مدیون توسعه صنعت ریزتراشه هستیم.
این استفاده روزمره از ریزتراشه در صنایع مختلف ردپای به مراتب بزرگتری دارد. اگر صنایعی چون حمل و نقل، ماشینآلات صنعتی، خودرو، مخابرات، نرمافزار، رسانههای اجتماعی، لوازم خانگی، سلامت، صنایع دفاعی، صنعت فضایی، رایانه ، تلفن همراه و بسیاری دیگر از صنایع کوچکتر را به صورت یک درخت درنظر بگیریم، بدنه تنومند این درخت را صنعت میکروالترونیک تشکیل میدهد. در واقع بدون وجود ریزتراشه، هیچگاه امکان دسترسی به تلفنهای هوشمند فراهم نبود، هیچکس نمیتوانست از رایانههای شخصی استفاده کند و انسان هرگز موفق به قدم گذاشتن بر ماه نمیشد. هرگز لذت سفری آرام و دلچسب با هواپیما به قارهای دیگر تنها در عرض چند ساعت را نمیچشیدیم و بدون وجود ریزتراشه، حتی وسایل به ظاهر در دسترسی مانند یخچال و کولرگازی نیز در خانههایمان وجود نداشت. مثالهای این چنینی بسیار زیادند و کاربرد ریزتراشه به قدری در زندگی امروزی ما عمیق و جدایی ناپذیر است که اشاره به همه نمونههای آن غیرممکن میباشد.
اینفوگرافی زیر که محصول تحریریه برنامه ملی میکروالکترونیک میباشد، درخت مذکور را نشان میدهد.
همانطور که مشاهده میکنیم، ریشه این درخت از علوم پایهای چون شیمی، فیزیک و نرمافزار تشکیل شده است. بدنه آن صنعت میکروالکترونیک است که خود بازاری بالغ بر 600 میلیارد دلار دارد. برای درک بهتر این رقم میتوان آن را با تولید ناخالص داخلی کشورمان مقایسه کرد که حدود 400 میلیارد دلار میباشد(2022). بنابراین بازار میکروالکترونیک به تنهایی نیز ارزش قابل توجهی دارد و مهم تر از آن، زیربنای صنایع بسیاری است که ارزشی بیش از 21 تریلیون دلار دارد.
بنابراین صنعت ریزتراشه نه تنها خود صنعتی بزرگ و با ارزش زیاد است، بلکه پایه و اساس بسیاری دیگر از صنایع مهم جهان است و به همین دلیل ریزتراشه را DNA فناوریهای مدرن امروزی مینامند و اقتصاد جهانی تا حد زیادی به آن وابسته است.