فهرست مطالب

میزان مطالعه

تلاش چین برای شکستن انحصار آمریکا در نرم‌افزارهای طرّاحی ریزتراشه

در یادداشت قبلی با موضوع آشنایی با اهمیت، تاریخچه و بازار ابزارهای خودکارسازی طراحی الکترونیکی (EDA) با مفاهیم کلی مرتبط با ابزارهای خودکارسازی طراحی الکترونیکی و وضعیت بازار جهانی آن، که در انحصار شرکت‌های آمریکایی است، آشنا شدیم. یکی از کشورهایی که سعی در ایفای نقش در بازار ابزارهای EDA دارد، کشور چین است. البته زیست‌بوم طراحی ریزتراشه در کشور چین، همچون سایر کشورهای جهان، به طور کلی وابسته به ابزار‌های EDA ارائه‌شده توسط شرکت‌های Cadence، Synopsys و Siemens EDA است (دو شرکت اول آمریکایی و شرکت سوم آلمانی است که در سال 2017 با خرید شرکت آمریکایی Mentor Graphics به این سهم از بازار دست یافت). ابزارهای ارائه‌‌شده توسط این سه شرکت حدود 80 درصد بازار EDA کشور چین را در اختیار دارند. در جدول زیر تخمینی از بازار EDA چین در سال 2021 ارائه شده است.

Synopsys659.8 میلیون دلار
Cadence378.2 میلیون دلار
Siemens EDA 472.4 میلیون دلار
جمع فروش این سه شرکت در چین1510.4 میلیون دلار
ارزش کل بازار EDA چین1888 میلیون دلار

جدول 1: تخمینی از بازار ابزارهای EDA در سال 2021 در چین (Kohn (2022))

با وجود نقش ویژه‌ای که در حال حاضر تأمین‌کنندگان EDA آمریکایی در زیست‌بوم طراحی تراشه‌ی چین ایفا می‌کنند، صنعت EDA بومی چین نیز به سرعت در حال رشد است. به ویژه از سال 2020 با عرضه‌ي عمومی سهام شرکت‌های فعال در این حوزه و همچنین تأسیس استارتاپ‌های جدید توسط مدیران سابق Cadence  و Synopsys، روند رشد صنعت EDA در کشور چین شتاب گرفته است. در جداول 2 و 3 اطلاعاتی از برخی از شرکت‌های EDA چینی به ترتیب سهامی عام و خاص ارائه شده است.

نام شرکتتاریخ تأسیسدرآمد در سال 2021تعداد کارکنانمجموع ارزش سهام در آگوست 2022توضیحات
Empyrean Technology200984 میلیون دلار687 نفر8.4 میلیارد دلاراین شرکت سابقاً زیرمجموعه‌ی China Electronics Corporation بود که در سال 2012 با شرکت ICScape ادغام شد.
Primarius Technologies201028 میلیون دلار239 نفر2.4 میلیارد دلاراین شرکت توسط معاون سابق شرکت Cadence تأسیس شد. تقریباً 50 درصد درآمد آن در سال 2021 از فروش به شرکت‌های غیرچینی بوده است.
Semitronix200328.6 میلیون دلار169 نفر2.87 میلیارد دلار

جدول 2: اطلاعات شرکت‌های سهامی عام چینی تأمین‌کننده‌ی ابزار EDA (Kohn (2022))


نام شرکتتاریخ تأسیسسرمایهسرمایه‌گذارانتوضیحات
Hejian Industrial Software2021بیش از 404 میلیون دلار23 سرمایه‌گذار چینی و بودجه‌های سرمایه‌گذاری صنعت مدار مجتمع ملی[1]
IC Bench2020Intel Capital و Lenovo Ventures
X-EPIC2020بیش از 180 میلیون دلاراین شرکت توسط یکی از معاونان سابق Synopsys China تأسیس شد و مهندسینی را از Cadence و Synopsys استخدام کرد.
Amedac201914.5 میلیون دلارسرمایه‌گذاری مشترک با Synopsys؛ مؤسسه‌ي میکروالکترونیک آکادمی علوم چین[2]این شرکت توسط یکی از معاونان سابق Synopsys China تأسیس شد.
Giga-DA2018Shenzhen Hongtai Giga Investment Fund، SMIT Group
Xpeedic Technology201025 میلیون دلاراین شرکت توسط یکی از کارکنان سابق Cadence تأسیس شد.
S2C2003این شرکت زیرمجموعه‌ی گروه SmiT است.

جدول 3:  اطلاعات شرکت‌های استارتاپی چینی فعال در حوزه‌ی EDA (Kohn (2022))

شرکت‌های بالا تنها بخش کوچکی از صنعت EDA کشور چین را تشکیل می‌دهند. بر اساس برخی برآوردها، در حال حاضر بیش از 30 الی 50 شرکت EDA چینی وجود دارند و بسیاری از استارتاپ‌های فعال در این حوزه، پس از سال 2018 و با تشدید تنش‌های‌ بین ایالات متحده و چین تأسیس شدند. عرضه‌ی اولیه‌ی سهام سه شرکت مذکور در جدول 2 از سال 2021 و سهم بازار بالای آن‌ها نشان‌دهنده‌ي تلاش فعالانه‌ی زیست‌بوم فناورانه‌ي چین در استفاده از جایگزین‌های داخلی است. در حال حاضر می‌توان گفت پس از ایالات متحده، چین صاحب فعال‌ترین و سریع‌ترین زیست‌بوم EDA است.

پس از اعمال محدودیت‌های صادراتی که در 7 اکتبر 2022 به منظور جلوگیری از رشد روزافزون چین در صنعت میکروالکترونیک توسط ایالات متحده اعمال شدند، پیش‌بینی می‌شد تأمین‌کنندگان چینی به دلیل عدم امکان همکاری با شرکت‌های تولید ریزتراشه‌‌ای همچون TSMC و Samsung، در کوتاه‌مدت و میان‌مدت نخواهند توانست از طراحی تراشه‌هایی در لبه‌ی فناوری پشتیبانی کنند؛ در نتیجه کشور چین همچنان برای طراحی تراشه‌های لبه‌ی فناوری خود (که برای مثال در تراشه‌های تلفن همراه و پردازنده‌های کامپیوتر) استفاده می‌شوند همچنان به شدت وابسته به EDAهای آمریکایی خواهند ماند. با وجود همه‌ی این گمانه‌زنی‌ها، در اواخر آگوست سال جاری شرکت هواوی گوشی هوشمند جدید خود یعنی Mate 60 Pro را معرفی کرد که در آن از پردازنده‌‌های Kirin 9000S استفاده کرده است که با فناوری 7 نانومتر تولید ‌شده‌اند. این تراشه‌ها توسط شرکت HiSilicon (که زیرمجموعه‌ی شرکت هواوی است) طراحی شده و توسط بزرگ‌ترین شرکت سازنده‌ی تراشه در چین،[3]SMIC، ساخته شده‌اند. برخی صاحبنظران بر این باورند که HiSilicon در طراحی تراشه‌های 7 نانومتر از EDA چینی استفاده کرده است. این موضوع می‌تواند نادرستی پیش‌بینی‌های مطرح‌شده در سال اخیر مبنی بر توقف صنعت EDA چین را نشان داده و نویدبخش آغازی برای پایان انحصار شرکت‌های آمریکایی بر بازار EDA جهان و امکان استفاده از ابزارهای EDA ساخته‌شده توسط سایر کشورها باشد.


[1] National Integrated Circuit

[2] Institute of Microelectronics Chinese Academy of Sciences

[3] Semiconductor Manufacturing International Corporation