فهرست مطالب

میزان مطالعه

برنامه K-Semiconductor کره جنوبی

کره‌جنوبی از بازیگران بزرگ صنعت ریزتراشه دنیا می‌باشد. به منظور گسترش هر چه بیشتر نقش این کشور از سهم بازار صنعت نیمه‌هادی، برنامه‌هایی توسط دولت کره‌جنوبی تدوین گشته است تا قدرت این کشور را در صنعت میکروالکترونیک افزایش دهد.

یکی از این برنامه‌ها، استراتژی K-semiconductor دولت کره جنوبی است که با هدف انجام سرمایه‌گذاری ۴۵۰ میلیارد دلاری تا سال ۲۰۳۰ قصد دارد بهترین زنجیره تأمین نیمه‌هادی جهان را در این کشور بسازد. این کشور با درس گرفتن از بحران‌هایی که در زمان همه‌گیری کرونا برای تامین پایدار نیمه‌هادی‌ها به وجود آمد، قصد دارد که با گردهم‌آوری شرکت‌های طراحی تراشه‌ها که در اصلاح به آن‌ها «فب‌لس[1]» گفته می‌شود، کارخانه‌های تولید نیمه‌هادی‌ها[2]و شرکت‌های بسته‌بندی[3] در منطقه‌ای متمرکز به نام کمربند K-Semiconductor، زنجیره تأمین نیمه‌هادی را پایدار و داخلی‌سازی کند تا تولید محصولات سیلیکانی بدون وقفه انجام شود. همچنین دولت کره تقریباً ۲۶۰ میلیارد دلار معافیت مالیاتی برای تأسیسات نیمه‌هادی و تأمین مالی برای انجام امور تحقیق و توسعه در نظر گرفته است.

از جمله تسهیلاتی که دولت کره‌جنوبی در نظر دارد این است که فرآیند دریافت تأییدیه برای گسترش تأسیسات تولید تراشه‌ها را سریع‌تر و انعطاف‌پذیرتر نماید و یارانه‌ای معادل ۵۰ درصد هزینه احداث زیرساخت‌های برق تأسیسات را تقبل خواهد کرد. علاوه بر موارد ذکر شده دولت کره‌جنوبی تعهد کرده است که در بخش‌های استراتژیک نیمه‌هادی‌ها همانند تراشه‌های هوش مصنوعی به عنوان بخشی از نقشه‌راه تحقیق و توسعه بلندمدت خود سرمایه‌گذاری نماید. با پشتیبانی‌های مالی و قانونی ذکر شده، دولت کره‌جنوبی هدف خود را تا سال 2030 دوبرابر کردن تولید تراشه‌ها به ۲۴۵ میلیارد دلار و دستیابی به صادرات ۲۰۰ میلیارد دلاری تعیین نموده است.

شکل 1: برنامه‌ی سرمایه‌گذاری دولت کره‌جنوبی برای ایجاد کمربند نیمه‌هادی K

از دیگر تلاش‌های دولت کره‌جنوبی این است که یک اکوسیستم همکاری را بنا کند که به همکاری دانشگاه‌ها و صنعت برای تولید محصولات رقابتی برای بازار جهانی کمک می‌کند. این برنامه‌های ملی برای تسهیل همکاری بین آزمایشگاه‌های دانشگاهی و شرکت‌های استارتاپی با تأمین مالی انتقال فناوری و تجاری‌سازی نیز تنظیم شده است. دولت همچنین یارانه‌هایی را برای استارتاپ‌های فبلس به منظور استفاده از جدیدترین ابزارهای خودکار‌سازی طراحی الکترونیکی و فناوری‌های فرآیند نیمه‌هادی در نظر گرفته است.

در نهایت، دولت بر روی تربیت نیروی انسانی با کیفیت بالا برای صنعت نیمه‌هادی تمرکز زیادی دارد. بر اساس یک نظرسنجی انجام شده در این کشور که نشان داد حداقل ۲۷۰،۰۰۰ نفر برای حفظ این صنعت در طی ۱۰ سال آینده نیاز است، دولت هدف گذاری کرده است که تا سال ۲۰۳۰، ۱۵۰،۰۰۰ متخصص بیشتر در زمینه نیمه‌هادی در تمامی سطوح (کالج‌ها، دانشگاه‌های کارشناسی و تحصیلات تکمیلی) تربیت کند. همچنین برنامه‌هایی برای تأسیس مراکز تحقیقاتی جدید و دپارتمان‌های دانشگاهی برای توسعه محققان و متخصصان ماهر در زمینه نیمه‌هادی در نظر گرفته شده است.

در شکل 2 سیاست‌های اخیر و تاریخی کره‌جنوبی برای توسعه صنعت میکروالکترونیک قابل مشاهده می‌باشد.

شکل2: سیاست‌های اخیر و تاریخی کره جنوبی برای صنعت میکروالکترونیک

در بخش تولید زنجیره ارزش صنعت نیمه‌هادی، دولت کره‌جنوبی در تلاش است با همکاری غول‌های صنعت کره‌ای یعنی سامسونگ و اس‌کی‌هاینیکس[4] بزرگترین ابرخوشه نیمه‌هادی جهان را در استان گیونگی تا سال ۲۰۴۷ تاسیس نماید. طبق اعلام وزارت تجارت، صنعت و انرژی کره جنوبی، شرکت‌های سامسونگ، اس‌کی‌هاینیکس و دیگر شرکت‌های نیمه‌هادی قصد دارند منابع خود را برای ساخت ۱۶ کارخانه جدید نیمه‌هادی ادغام کنند که این امکان را فراهم می‌سازد که تا بیش از ۳ میلیون فرصت شغلی ایجاد شود. هدف اصلی این ابرخوشه، ایجاد محیطی مساعد برای تولید تراشه‌های حافظه پیشرفته، از جمله حافظه پهنای باند بالا و نیمه‌هادی‌های سیستمی با فناوری 2 نانومتری یا نسل‌های پیشرفته‌تر است. با ایجاد این خوشه جدید، دولت کره جنوبی اهداف بلندپروازانه‌ای را برای کشور خود تعیین کرده است که یکی از آن‌ها این است که تا سال ۲۰۳۰ سهم قابل توجه ۱۰ درصدی از بازار نیمه‌هادی‌های سیستمی را به دست آورد که افزایش چشمگیری از سهم فعلی ۳ درصدی خواهد بود.

مسیر کشور کره جنوبی در صنعت نیمه‌هادی با تلاش بی‌وقفه، نوآوری، و همکاری‌های داخلی و بین‌المللی عجین بوده است. شرکت‌هایی مانند سامسونگ الکترونیکس و اس‌کی هاینیکس این کشور را به خط مقدم بازار تراشه‌های حافظه سوق داده‌اند. علاوه بر این، سرمایه‌گذاری مداوم این کشور در تحقیق و توسعه آن را به خط مقدم نوآوری در صنعت نیمه‌هادی رسانده است. این رویکرد استراتژیک نه تنها صنعت نیمه‌هادی داخلی آن را تقویت کرده بلکه کره جنوبی را به عنوان یک عامل کلیدی در زنجیره تامین فناوری بین‌المللی موقعیت‌دهی کرده است. با توجه به توانایی‌های بسیار پیشرفته‌ در تولید نیمه‌هادی‌ها و سیاست‌های دولتی مطلوب به نظر می‌رسد که کره جنوبی در مسیر تبدیل شدن به یک مرکز حیاتی در صنعت نیمه‌هادی جهانی قرار دارد.

در جدول ۱ خلاصه‌ای از اهداف، بودجه، ابزار‌های عمومی سیاست‌گذاری و زمینه بازار کشور کره‌جنوبی قابل مشاهده می‌باشد.

جدول ۱: خلاصه‌ای از اهداف، بودجه، ابزار‌های عمومی سیاست‌گذاری و زمینه بازار کره‌جنوبی

کره‌جنوبی 
اهداف رسمی  تخمین بودجه عمومی  ابزار‌های عمومی  زمینه بازار  
هدف رسمی وجود ندارد، اما اظهارات دولت مبنی بر «ساخت بزرگترین پایگاه تولید تراشه در جهان در دهه آینده» و «تبدیل شدن به یک نیروگاه نیمه هادی در سال 2030» است.برآوردهای 55 تا 65 میلیارد دلاری مشوق های مالیاتی در طرح کمربند K.، متعهد شدن دولت به اختصاص 1.1 میلیارد دلار برای تحقیق و توسعه و هم‌چنین مبلغ .0.8 میلیارد دلار به صورت وام برای آن.معافیت از مالیات بر درآمد شرکت‌ها رفتار ترجیحی گمرکی و تعرفه واردات حمایت مالی مستقیم ایجاد صندوق‌های سرمایه‌گذاری    اندازه بازار: حدود 87 میلیارد دلار(سال 2020)سهم بازار حهانی: حدود 20 درصد سهم تقاضا جهانی: حدود 2درصدرشد بازار: رشد با نرخ مرکب ۷ درصد برای سال‌های 2020 تا 2025  

[1] Fabless

[2] Foundry

[3] Packaging

[4] SK Hynix